We are one ! Yes we are ^^ This blog contain of many recipe ! Do support us ? 10q
© Skin by Atiqah inspired by OTTF. Image from 동방. Do tell me if I do not credit yours.
|
KETUPAT SOTONG
Bahan-bahan ( 2-3 orang mkn (keluarga kecik) )
- 5-6 ekor sotong sederhana besar (kecik sangat or besar sangat tak sedap pulak)..terpulang pada kita sebenarnye, nak mkn banyak buat banyak heheheh
- secawan beras pulut
- secawan setengah santan
- 2 ulas bawang besar (dimayang)
- 2 ulas bawang putih (dimayang)
- seinci halia (dimayang)
- sesudu kecik halba
- garam dan gula secukup rasa
- lidi/penyungkil gigi
Cara-cara
- Bersihkan sotong dulu, saya tak buang kulit merah pasal kalau ikut bonda saya, kulit merah tu yang akan menyedapkan lagi ketupat sotong nanti, buang kulit luar yg nipis tu aje !
- Beras pulut dibasuh dan rendam ngan sedikit santan dalam sejam dua (lagi lama lagi sedap dan mudah masak nanti).
- Isikan beras pulut dalam badan sotong, jangan penuh sangat, setengah je, pas tu tutupkan ngan kepala sotong dan kemaskan ngan lidi atau penyungkil gigi. buatlah macamana pun asal beras pulut tu tak terkeluar semasa proses memasak.
- Dalam periuk, masukkan semua bahan (santan,bawang merah dan putih,halba,halia, garam dan gula)dan masakkan atas api. Kalau sotong dah kembung, dah masak lah tu...boleh angkat dan mkn...
|
KETUPAT SOTONG
Bahan-bahan ( 2-3 orang mkn (keluarga kecik) )
- 5-6 ekor sotong sederhana besar (kecik sangat or besar sangat tak sedap pulak)..terpulang pada kita sebenarnye, nak mkn banyak buat banyak heheheh
- secawan beras pulut
- secawan setengah santan
- 2 ulas bawang besar (dimayang)
- 2 ulas bawang putih (dimayang)
- seinci halia (dimayang)
- sesudu kecik halba
- garam dan gula secukup rasa
- lidi/penyungkil gigi
Cara-cara
- Bersihkan sotong dulu, saya tak buang kulit merah pasal kalau ikut bonda saya, kulit merah tu yang akan menyedapkan lagi ketupat sotong nanti, buang kulit luar yg nipis tu aje !
- Beras pulut dibasuh dan rendam ngan sedikit santan dalam sejam dua (lagi lama lagi sedap dan mudah masak nanti).
- Isikan beras pulut dalam badan sotong, jangan penuh sangat, setengah je, pas tu tutupkan ngan kepala sotong dan kemaskan ngan lidi atau penyungkil gigi. buatlah macamana pun asal beras pulut tu tak terkeluar semasa proses memasak.
- Dalam periuk, masukkan semua bahan (santan,bawang merah dan putih,halba,halia, garam dan gula)dan masakkan atas api. Kalau sotong dah kembung, dah masak lah tu...boleh angkat dan mkn...
|
Tentang K.A.M.I :)
NUR ARINA AZMAN
- Seorang yang suka buat aksi pelik. Cita-cita ingin menjadi penulis buku walaupun PBS Bahasa Melayu selalu tak lepas. Umur 14tahun dan tinggal di dalam pondok ayam . Warna kegemaran pula ialah warna merah. Makanan kegemaran ialah Nasi Paprik dan yang paling penting mesti ada sotong, ayam x ada pun tak apa.
NUR HUDA HUSNA AZNAN
- Seorang yang suka buat lawak dan suka cakap merapu seperti di atas. Cita-cita ingin menjadi juru gambar profesional. Umur 14tahun sama seperti di atas dan tinggal di rak kasut. Warna kegemaran pula ialah warna hitam putih. Makanan kegemarannya ialah semua jenis masakan ibu.
AAINAA SHAHIRAH ZULKARNAIN
- Seorang yang suka bercakap lantang dan power dalam bahasa Inggeris. Cita-cita ingin menjadi doktor. Umur 14tahun juga dan tinggal di dalam kotak. Warna kegemaran tidak diketahui. Makanan kegemarannya ialah donut makcik kantin, kalau tak ada donut pun nasi lemak pun jadi.
SITI FATIMAH ROSLAN
- Seorang yang suka bercakap laju-laju dan aksi nya sukar dikenalpasti. Cita-citanya menjadi akauntan kerana pandai di dalam matapelajaran Matematik. Umur juga sama 14tahun dan tinggal di bawah pokok pelam. Warna kegemarannya ialah warna kuning dan hijau. Makanan kegemarannya pula ialah kuih-muih makcik kantin.
|
Menu Makanan :)
Rendang kerang
lala masak sos tomato
ikan masin cili padi
sup makaroni
ketupat sotong
ayam penyet sambal
laksam kelantan
Akan datang
|
Nyum, nyum :)
kek lapis coklat
Marble cheese cake
chiller cheese cake
brownie
Macaron
Cahrlotte Royalle
Kek lapis Winter Sonata
CINNAMON layer cake
kek ais-krim
kek batik coklat
akan datang
akan datang
|
Erkkkk :)
AIS KRIM GORENG
BANANA EGG ROLL
CHOCO DA' MILKSHAKE
SHORTCAKE WITH TIRAMISU
CUSTARD CARAMEL
JELLY KELAPA
KOKTEL BUAH
PAI EPAL
NORMANDY BAKE
AKAN DATANG
|
Woahh :)
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
|