We are one ! Yes we are ^^ This blog contain of many recipe ! Do support us ? 10q
© Skin by Atiqah inspired by OTTF. Image from 동방. Do tell me if I do not credit yours.
|
KEK AISKRIM ISTIMEWA
BAHAN - BAHAN
8 biji kuning telur 4 biji putih telur 110 gm tepung Superfine 120 gm gula halus 120 gm badam halus 60 gm air 2 camca sedang minyak jagung 50 gm badam cincang 60 gm coklat urai
Bahan-bahan A (untuk aiskrim): 40 gm gula halus 2 biji kuning telur 180 gm susu segar sejuk 1 camca teh vanila Putar hingga pekat | Bahan-bahan B (untuk aiskrim): 180 gm krim putar 90 gm susu segar sejuk 1 camca teh vanila Putar hingga pekat
Bahan-bahan C (untuk aiskrim): 80 gm gula halus 3 biji kuning telur Dipukul hingga pekat
Bahan-bahan disapu di atas kek: 250 gm krim putar 100 gm susu segar |
CARA - CARA
Kacau kuning telur bersama sebahagian gula hingga kembang. Masukkan badam halus dan air. Kacau hingga rata. Kacau putih telur bersama sebahagian lagi gula hingga pekat. Masukkan tepung dan adunan kuning telur. Kacau hingga rata. Masukkan minyak jagung. Kacau lagi. Tuang adunan ke dalam acuan 25.40 sm x 25.40 sm (10 inci x 10 inci). Bakar 30 minit. Apabila kek masak sejukkan dan belah dua. Susun kek di dalam acuan berukuran 22.88 sm x 22.88 sm (7 inci x 7 inci). Tuang setengah bahagian aiskrim yang dibubuh coklat urai dan letakkan kek di atasnya. Tuang pula aiskrim yang dibubuh badam. Ratakan. Kemudian simpan di dalam kotak dingin beku enam jam.
Cara membuat aiskrim: Satukan bahan-bahan A, B dan C. Kacau hingga sebati. Bahagi adunan dua bahagian. Satu bubuh badam cincang bakar dan satu lagi bubuh coklat urai.
Cara membuat bahan-bahan untuk disapu di atas kek: Sejukkan kedua-dua bahan dan pukul hingga pekat. Kemudian sapu pada seluruh kek.
|
KEK AISKRIM ISTIMEWA
BAHAN - BAHAN
8 biji kuning telur 4 biji putih telur 110 gm tepung Superfine 120 gm gula halus 120 gm badam halus 60 gm air 2 camca sedang minyak jagung 50 gm badam cincang 60 gm coklat urai
Bahan-bahan A (untuk aiskrim): 40 gm gula halus 2 biji kuning telur 180 gm susu segar sejuk 1 camca teh vanila Putar hingga pekat | Bahan-bahan B (untuk aiskrim): 180 gm krim putar 90 gm susu segar sejuk 1 camca teh vanila Putar hingga pekat
Bahan-bahan C (untuk aiskrim): 80 gm gula halus 3 biji kuning telur Dipukul hingga pekat
Bahan-bahan disapu di atas kek: 250 gm krim putar 100 gm susu segar |
CARA - CARA
Kacau kuning telur bersama sebahagian gula hingga kembang. Masukkan badam halus dan air. Kacau hingga rata. Kacau putih telur bersama sebahagian lagi gula hingga pekat. Masukkan tepung dan adunan kuning telur. Kacau hingga rata. Masukkan minyak jagung. Kacau lagi. Tuang adunan ke dalam acuan 25.40 sm x 25.40 sm (10 inci x 10 inci). Bakar 30 minit. Apabila kek masak sejukkan dan belah dua. Susun kek di dalam acuan berukuran 22.88 sm x 22.88 sm (7 inci x 7 inci). Tuang setengah bahagian aiskrim yang dibubuh coklat urai dan letakkan kek di atasnya. Tuang pula aiskrim yang dibubuh badam. Ratakan. Kemudian simpan di dalam kotak dingin beku enam jam.
Cara membuat aiskrim: Satukan bahan-bahan A, B dan C. Kacau hingga sebati. Bahagi adunan dua bahagian. Satu bubuh badam cincang bakar dan satu lagi bubuh coklat urai.
Cara membuat bahan-bahan untuk disapu di atas kek: Sejukkan kedua-dua bahan dan pukul hingga pekat. Kemudian sapu pada seluruh kek.
|
Tentang K.A.M.I :)
NUR ARINA AZMAN
- Seorang yang suka buat aksi pelik. Cita-cita ingin menjadi penulis buku walaupun PBS Bahasa Melayu selalu tak lepas. Umur 14tahun dan tinggal di dalam pondok ayam . Warna kegemaran pula ialah warna merah. Makanan kegemaran ialah Nasi Paprik dan yang paling penting mesti ada sotong, ayam x ada pun tak apa.
NUR HUDA HUSNA AZNAN
- Seorang yang suka buat lawak dan suka cakap merapu seperti di atas. Cita-cita ingin menjadi juru gambar profesional. Umur 14tahun sama seperti di atas dan tinggal di rak kasut. Warna kegemaran pula ialah warna hitam putih. Makanan kegemarannya ialah semua jenis masakan ibu.
AAINAA SHAHIRAH ZULKARNAIN
- Seorang yang suka bercakap lantang dan power dalam bahasa Inggeris. Cita-cita ingin menjadi doktor. Umur 14tahun juga dan tinggal di dalam kotak. Warna kegemaran tidak diketahui. Makanan kegemarannya ialah donut makcik kantin, kalau tak ada donut pun nasi lemak pun jadi.
SITI FATIMAH ROSLAN
- Seorang yang suka bercakap laju-laju dan aksi nya sukar dikenalpasti. Cita-citanya menjadi akauntan kerana pandai di dalam matapelajaran Matematik. Umur juga sama 14tahun dan tinggal di bawah pokok pelam. Warna kegemarannya ialah warna kuning dan hijau. Makanan kegemarannya pula ialah kuih-muih makcik kantin.
|
Menu Makanan :)
Rendang kerang
lala masak sos tomato
ikan masin cili padi
sup makaroni
ketupat sotong
ayam penyet sambal
laksam kelantan
Akan datang
|
Nyum, nyum :)
kek lapis coklat
Marble cheese cake
chiller cheese cake
brownie
Macaron
Cahrlotte Royalle
Kek lapis Winter Sonata
CINNAMON layer cake
kek ais-krim
kek batik coklat
akan datang
akan datang
|
Erkkkk :)
AIS KRIM GORENG
BANANA EGG ROLL
CHOCO DA' MILKSHAKE
SHORTCAKE WITH TIRAMISU
CUSTARD CARAMEL
JELLY KELAPA
KOKTEL BUAH
PAI EPAL
NORMANDY BAKE
AKAN DATANG
|
Woahh :)
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
|