We are one ! Yes we are ^^ This blog contain of many recipe ! Do support us ? 10q
© Skin by Atiqah inspired by OTTF. Image from 동방. Do tell me if I do not credit yours.
|
CHARLOTTE ROYALLE
BAHAN-BAHAN
225 gm telur 90 gm kuning telur 200 gm gula halus 135 gm putih telur 20 gm gula halus 110 gm tepung | Bahan-bahan Krim Charlotte: 450 gm susu segar 75 gm gula halus 6 gm esen vanila 100 gm kuning telur 15 gm tepung jagung 17 gm gelating 500 gm krim putar |
CARA-CARA
Untuk memasak Swiss Roll, pukul sebiji telur dan gula. Ayak tepung. Pukul putih telur dan 20 gm gula hingga kembang. Masukkan tepung dan kemudian diikuti dengan meringue. Letakkan di atas kertas pembakar dan bakar pada suhu 220C selama 10 hingga 15 minit. Manakala cara membuat Krim Charlotte pula, masakkan susu segar, gula dan esen vanila. Cairkan tepung jagung dengan sedikit susu, kuning telur dan 50 gm gula halus. Masukkan campuran tepung jagung ke dalam susu yang mendidih. Didihkan dan kacau sekali lagi. Pukul krim putar sehingga kembang dan masukkan ke dalam campuran susu yang disejukkan. Rendam gelatin dalam air sejuk dan larutkannya dalam campuran susu. Sejukkan campuran. Pukul krim putar sehingga kembang dan masukkan ke dlam campuran susu yang disejukkan. Gulung swiss roll dengan sedikit jem strawberriy dan potong kepada kepingan kecil. Susun kepingan swiss roll di atas mangkuk atau acuan berbentuk kubah. Masukkan krim charlotte dan tutup dengan satu lapisan vanila. Sejukkan dalam chiller selama 3 jam sebelum dihidangkan. Keluarkan dari acuan dan hidangkan atas pinggan. Sapukan dengan jem dan hiaskan dengan sedikit krim putar manis.
|
CHARLOTTE ROYALLE
BAHAN-BAHAN
225 gm telur 90 gm kuning telur 200 gm gula halus 135 gm putih telur 20 gm gula halus 110 gm tepung | Bahan-bahan Krim Charlotte: 450 gm susu segar 75 gm gula halus 6 gm esen vanila 100 gm kuning telur 15 gm tepung jagung 17 gm gelating 500 gm krim putar |
CARA-CARA
Untuk memasak Swiss Roll, pukul sebiji telur dan gula. Ayak tepung. Pukul putih telur dan 20 gm gula hingga kembang. Masukkan tepung dan kemudian diikuti dengan meringue. Letakkan di atas kertas pembakar dan bakar pada suhu 220C selama 10 hingga 15 minit. Manakala cara membuat Krim Charlotte pula, masakkan susu segar, gula dan esen vanila. Cairkan tepung jagung dengan sedikit susu, kuning telur dan 50 gm gula halus. Masukkan campuran tepung jagung ke dalam susu yang mendidih. Didihkan dan kacau sekali lagi. Pukul krim putar sehingga kembang dan masukkan ke dalam campuran susu yang disejukkan. Rendam gelatin dalam air sejuk dan larutkannya dalam campuran susu. Sejukkan campuran. Pukul krim putar sehingga kembang dan masukkan ke dlam campuran susu yang disejukkan. Gulung swiss roll dengan sedikit jem strawberriy dan potong kepada kepingan kecil. Susun kepingan swiss roll di atas mangkuk atau acuan berbentuk kubah. Masukkan krim charlotte dan tutup dengan satu lapisan vanila. Sejukkan dalam chiller selama 3 jam sebelum dihidangkan. Keluarkan dari acuan dan hidangkan atas pinggan. Sapukan dengan jem dan hiaskan dengan sedikit krim putar manis.
|
Tentang K.A.M.I :)
NUR ARINA AZMAN
- Seorang yang suka buat aksi pelik. Cita-cita ingin menjadi penulis buku walaupun PBS Bahasa Melayu selalu tak lepas. Umur 14tahun dan tinggal di dalam pondok ayam . Warna kegemaran pula ialah warna merah. Makanan kegemaran ialah Nasi Paprik dan yang paling penting mesti ada sotong, ayam x ada pun tak apa.
NUR HUDA HUSNA AZNAN
- Seorang yang suka buat lawak dan suka cakap merapu seperti di atas. Cita-cita ingin menjadi juru gambar profesional. Umur 14tahun sama seperti di atas dan tinggal di rak kasut. Warna kegemaran pula ialah warna hitam putih. Makanan kegemarannya ialah semua jenis masakan ibu.
AAINAA SHAHIRAH ZULKARNAIN
- Seorang yang suka bercakap lantang dan power dalam bahasa Inggeris. Cita-cita ingin menjadi doktor. Umur 14tahun juga dan tinggal di dalam kotak. Warna kegemaran tidak diketahui. Makanan kegemarannya ialah donut makcik kantin, kalau tak ada donut pun nasi lemak pun jadi.
SITI FATIMAH ROSLAN
- Seorang yang suka bercakap laju-laju dan aksi nya sukar dikenalpasti. Cita-citanya menjadi akauntan kerana pandai di dalam matapelajaran Matematik. Umur juga sama 14tahun dan tinggal di bawah pokok pelam. Warna kegemarannya ialah warna kuning dan hijau. Makanan kegemarannya pula ialah kuih-muih makcik kantin.
|
Menu Makanan :)
Rendang kerang
lala masak sos tomato
ikan masin cili padi
sup makaroni
ketupat sotong
ayam penyet sambal
laksam kelantan
Akan datang
|
Nyum, nyum :)
kek lapis coklat
Marble cheese cake
chiller cheese cake
brownie
Macaron
Cahrlotte Royalle
Kek lapis Winter Sonata
CINNAMON layer cake
kek ais-krim
kek batik coklat
akan datang
akan datang
|
Erkkkk :)
AIS KRIM GORENG
BANANA EGG ROLL
CHOCO DA' MILKSHAKE
SHORTCAKE WITH TIRAMISU
CUSTARD CARAMEL
JELLY KELAPA
KOKTEL BUAH
PAI EPAL
NORMANDY BAKE
AKAN DATANG
|
Woahh :)
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
|