K.A.M.I | OTTF





We are one ! Yes we are ^^
This blog contain of many recipe !
Do support us ? 10q







© Skin by Atiqah inspired by OTTF. Image from . Do tell me if I do not credit yours.
RENDANG KERANG
Thursday 25 July 2013 | 0 peterpan(s)





Bahan-bahan ( sekeluarga )

  • 1-1 1/2kg kerang direbus
  • 1 biji bwg besar
  • 5 ulas bwg putih
  • 2 inci lengkuas
  • 2 inci halia
  • 2 inci kunyit hidup
  • 1 btg serai
  • 15-20 tangkai cili padi
  • * kisar bahan-bahan diatas*
  • 1 sudu besar rempah kari
  • 1 keping asam keping
  • 2 sudu besar kerisik
  • 1 sudu gula
  • 1 1/2 cawam pati santan
  • garam dan bhn perasa secukup nya
  • daun kunyit dan daun limau purut dihiris seperti bunga rampai

Cara-cara

  1. Dscn3326
     sediakan bhn untuk dikisar yg tertera diatas
  2. Dscn3328
     masukkan semua bahan2bahan yg dikisar tadi ke dlm kuali baserta pati santan rempah kari, daun kunyit. daun limau purut dan asam keping
  3. masak di atas api sederhana sehingga kering sedikit
  4. Dscn3329
     masukkan kerang dan gaul sebentar
  5. tunggu sehingga garing dan masukkan pula kerisik dan gula
  6. akhir sekali masukkan pula garam dan bhn perasa secukup rasa
  7. klu sesiapa yg suka kering masak sehingga kering dan pada yg suka sederhana kering pun boleh ikut selera memasing
  8. selepas siap di masak matikan api dan siap untuk dihidangkan