We are one ! Yes we are ^^ This blog contain of many recipe ! Do support us ? 10q
© Skin by Atiqah inspired by OTTF. Image from 동방. Do tell me if I do not credit yours.
|
CINNAMON LAYER CAKE
BAHAN - BAHAN
Sediakan acuan 10X10". Alaskan dasarnya dgn mentega rata2 dan alas kertas gris. Lumurlagi mentega rata-rata seluruh bhgn dalam acuan.
Bahan A : 500 gm mentega (2 ketul) 4 sd besar susu pekat manis penuh krim 3 sd besar sirap perang 2 ½ sd teh serbuk kulit kayu manis 1 sd teh vanila
Pukul mentega hingga putih dan masukkan bahan2 lain. Pukul hingga kembang. Ketepikan.
CARA - CARA
Sementara bahan A & B bergaul sebati, panaskan oven suhu 150 deg C (api atas bawah) selama 20 minit. Gunakan senduk besar. Masukkan 1 1/2 senduk adunan dalam tin tersedia. Bakar api atas dan bawah selama 10 minit pada suhu 140 deg C. Keluarkan dari oven dan tukar ke gril (api atas). Sendukkan 1 senduk adunan diatas lapis pertama tadi dan gril 10 minit lagi. Jika menggelembung apabila keluar dari oven, tekan sedikit dgn spatula atau sudip (jgn tekan terlalu kuat). Sapu perlahan-lahan dgn mentega lembik tadi (gunakan belakang sudu atau pastry brush yang besar).
Ulangi melapis dan menggril dan pada setiap lapisan KEDUA sapu mentega lembik. Buatlah sehingga habis. Elakkan lapisan kek yang masak dari terkoyak semasa menyapu mentega. Pastikan 1/2 ketul mentega mencukupi. Jika sukar untuk mengagak kegunaannya, cairkan mentega lembik atas api kecil dan apabila mula cair, angkat.
Untuk lapisan terakhir gunakan api atas dan bawah suhu 150 deg C.
Keluarkan dari oven dan tutup acuan segera menggunakan 11 X 11" kertas foil dengan cermat. Biarkan semalaman baru dikeluarkan dari acuan dan dipotong untuk mengekalkan keharuman, kelembapan dan mensebatikan rasanya.
| Bahan B : 8 biji kuning telur 10 biji telur 350 gm gula caster 50 gm gula icing - diayak 2 sd besar membumbung ovalette/Quick 75 1 sd teh serbuk penaik
Pukul kedua2 telur dan serbuk penaik hingga berbuih dan kemudian masukkan bahan2 lain. Pukul pada kelajuan tinggi hingga putih. Kemudian masukkan
400 gm tepung halus - diayak 4 kali
dan pukul hingga kembang dan putih. Gunakan kelajuan tinggi. Perlahankan pemukul dan masukkan sedikit2 bahan A sambil dipukul hingga habis. Gaul dengan kelajuan sederhana 10 minit dan gunakan kelajuan tinggi dan pukul lagi 15 minit.
Bahan lain :
½ ketul mentega dibiarkan lembik
(Adunan yang telah siap hendaklah selalu dikacau supaya sebati)
|
|
CINNAMON LAYER CAKE
BAHAN - BAHAN
Sediakan acuan 10X10". Alaskan dasarnya dgn mentega rata2 dan alas kertas gris. Lumurlagi mentega rata-rata seluruh bhgn dalam acuan.
Bahan A : 500 gm mentega (2 ketul) 4 sd besar susu pekat manis penuh krim 3 sd besar sirap perang 2 ½ sd teh serbuk kulit kayu manis 1 sd teh vanila
Pukul mentega hingga putih dan masukkan bahan2 lain. Pukul hingga kembang. Ketepikan.
CARA - CARA
Sementara bahan A & B bergaul sebati, panaskan oven suhu 150 deg C (api atas bawah) selama 20 minit. Gunakan senduk besar. Masukkan 1 1/2 senduk adunan dalam tin tersedia. Bakar api atas dan bawah selama 10 minit pada suhu 140 deg C. Keluarkan dari oven dan tukar ke gril (api atas). Sendukkan 1 senduk adunan diatas lapis pertama tadi dan gril 10 minit lagi. Jika menggelembung apabila keluar dari oven, tekan sedikit dgn spatula atau sudip (jgn tekan terlalu kuat). Sapu perlahan-lahan dgn mentega lembik tadi (gunakan belakang sudu atau pastry brush yang besar).
Ulangi melapis dan menggril dan pada setiap lapisan KEDUA sapu mentega lembik. Buatlah sehingga habis. Elakkan lapisan kek yang masak dari terkoyak semasa menyapu mentega. Pastikan 1/2 ketul mentega mencukupi. Jika sukar untuk mengagak kegunaannya, cairkan mentega lembik atas api kecil dan apabila mula cair, angkat.
Untuk lapisan terakhir gunakan api atas dan bawah suhu 150 deg C.
Keluarkan dari oven dan tutup acuan segera menggunakan 11 X 11" kertas foil dengan cermat. Biarkan semalaman baru dikeluarkan dari acuan dan dipotong untuk mengekalkan keharuman, kelembapan dan mensebatikan rasanya.
| Bahan B : 8 biji kuning telur 10 biji telur 350 gm gula caster 50 gm gula icing - diayak 2 sd besar membumbung ovalette/Quick 75 1 sd teh serbuk penaik
Pukul kedua2 telur dan serbuk penaik hingga berbuih dan kemudian masukkan bahan2 lain. Pukul pada kelajuan tinggi hingga putih. Kemudian masukkan
400 gm tepung halus - diayak 4 kali
dan pukul hingga kembang dan putih. Gunakan kelajuan tinggi. Perlahankan pemukul dan masukkan sedikit2 bahan A sambil dipukul hingga habis. Gaul dengan kelajuan sederhana 10 minit dan gunakan kelajuan tinggi dan pukul lagi 15 minit.
Bahan lain :
½ ketul mentega dibiarkan lembik
(Adunan yang telah siap hendaklah selalu dikacau supaya sebati)
|
|
Tentang K.A.M.I :)
NUR ARINA AZMAN
- Seorang yang suka buat aksi pelik. Cita-cita ingin menjadi penulis buku walaupun PBS Bahasa Melayu selalu tak lepas. Umur 14tahun dan tinggal di dalam pondok ayam . Warna kegemaran pula ialah warna merah. Makanan kegemaran ialah Nasi Paprik dan yang paling penting mesti ada sotong, ayam x ada pun tak apa.
NUR HUDA HUSNA AZNAN
- Seorang yang suka buat lawak dan suka cakap merapu seperti di atas. Cita-cita ingin menjadi juru gambar profesional. Umur 14tahun sama seperti di atas dan tinggal di rak kasut. Warna kegemaran pula ialah warna hitam putih. Makanan kegemarannya ialah semua jenis masakan ibu.
AAINAA SHAHIRAH ZULKARNAIN
- Seorang yang suka bercakap lantang dan power dalam bahasa Inggeris. Cita-cita ingin menjadi doktor. Umur 14tahun juga dan tinggal di dalam kotak. Warna kegemaran tidak diketahui. Makanan kegemarannya ialah donut makcik kantin, kalau tak ada donut pun nasi lemak pun jadi.
SITI FATIMAH ROSLAN
- Seorang yang suka bercakap laju-laju dan aksi nya sukar dikenalpasti. Cita-citanya menjadi akauntan kerana pandai di dalam matapelajaran Matematik. Umur juga sama 14tahun dan tinggal di bawah pokok pelam. Warna kegemarannya ialah warna kuning dan hijau. Makanan kegemarannya pula ialah kuih-muih makcik kantin.
|
Menu Makanan :)
Rendang kerang
lala masak sos tomato
ikan masin cili padi
sup makaroni
ketupat sotong
ayam penyet sambal
laksam kelantan
Akan datang
|
Nyum, nyum :)
kek lapis coklat
Marble cheese cake
chiller cheese cake
brownie
Macaron
Cahrlotte Royalle
Kek lapis Winter Sonata
CINNAMON layer cake
kek ais-krim
kek batik coklat
akan datang
akan datang
|
Erkkkk :)
AIS KRIM GORENG
BANANA EGG ROLL
CHOCO DA' MILKSHAKE
SHORTCAKE WITH TIRAMISU
CUSTARD CARAMEL
JELLY KELAPA
KOKTEL BUAH
PAI EPAL
NORMANDY BAKE
AKAN DATANG
|
Woahh :)
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
Menu Makanan
|